Всеукраїнська Програма ментального здоров’я «Ти як?»

Знаємо, що викликів сьогодні надто багато. Чим більше зовнішніх — тим більше внутрішніх, і так по колу. Щоб перемагати, нам потрібно багато ресурсів, і один з них — ментальне здоров’я. З чого почати цю турботу про себе та близьких? З простого питання: “Ти як?” Саме так називається Всеукраїнська програма ментального здоров’я. Якщо людину навчити допомогати собі, то вона зможе навчити цього інших. Отже, будемо обов’язково ділитися важливими техніками та цінними порадами щодо формування стресостійкості/життєстійкості кожного з нас.

Матеріали із психосоціальної підтримки:
на сайті Програми (https://www.howareu.com/),

на сторінках в соціальних мережах Facebook Програми (https://www.facebook.com/howareu.program),

Координаційного центру КМУ (https://www.facebook.com/MentalHealthUA/),

на сторінці Програми в мережі Telegram (https://t.me/howareu_program).

“Увага! Повітряна тривога!» 🔉 Раптовий звук сирени щоразу змушує здригатися. Здавалося б, ми вже знаємо, що це, і як треба діяти, але ніби підвисаємо і нічого не можемо з собою зробити — ці кілька секунд треба пережити. Для дітей все значно складніше.

За словами педіатрині Юлії Крушельницької, у малюків все частіше проявляється страх раптової небезпеки — шуму, вибухів, сирени. Зустрічаються випадки, коли діти ховаються під ліжко чи у шафу. Як зарадити в такій ситуації?

Важливо пам’ятати, що діти дуже емпатичні, вони вбирають емоції та поводяться так само, як батьки. Тож аби знизити рівень тривоги у дитини:

🔹навчіться зберігати спокій;
🔹уникайте психологічних напружень у родині;
🔹сформуйте для дитини особисту навичку заміни.

Ти як?
Школярики, ви як? А ви, батьки?

Початок навчального року змушує усіх нас хвилюватися, і це нормально. Адже до стресових умов додаються новий режим, взаємодія дітей з однолітками та вчителями, адаптація до нових уроків, а ще багато питань безпеки. Усе це потребуватиме додаткових зусиль і може стати ще одним джерелом стресу. Як з цим справлятися, поговоримо на першому уроці 1 вересня.

Урок на тему підтримки ментального здоров’я «ТИ ЯК? Повертаємось до школи!» для учнів 1-11 класів проведуть психологи Світлана Ройз, Катерина Тімакіна та Ілія Єлісей Касторних. Фахівці максимально доступно розкажуть дітям, як працюють наші емоції, покажуть прості вправи для заспокоєння у стресових ситуаціях, підкажуть, як подолати страхи й тривожність, пов’язані з початком навчального року.

Сценарії та матеріали окремих уроків для 1-6 та 7-11 класів також містять практичну інформацію для вчителів, батьків чи опікунів, яка допоможе підтримати дітей впродовж року. А ще — різноманітні ресурси з вправами й техніками психологічної самодопомоги, посилання на групи підтримки для освітян та онлайн-курси про вчителювання у час кризи.

1 вересня о 9:00 урок також транслюватимуть на відеосервісі «MEGOGO Освіта». Тож кожен охочий зможе приєднатися до розмови про роль ментального здоров’я, вміння піклуватися про себе та близьких. Побачимося в класі!

Інформація щодо реалізації Всеукраїнської програми ментального здоров’я у Ніжинській гімназії № 3 (серпень-вересень, 2023)

10 жовтня День психічного (ментального) здор’я. Рекомендовано використати відеозаписи всеукраїнського уроку з ментального здоровʼя.

Всеукраїнський урок з ментального здоров’я 7-11 класи: «ТИ ЯК? Повертаємось до школи!»: https://megogo.net/ua/view/22559086-vseukrains-kiy-urok-z-mental-nogo-zdorov-ya-7-11-klasi-ti-yak-povertaiemos-do-shkoli.html?video_view_tab=description

Всеукраїнський урок з ментального здоров’я 1-6 класи: «ТИ ЯК? Повертаємось до школи!»: https://megogo.net/ua/view/22559076-vseukrains-kiy-urok-z-mental-nogo-zdorov-ya-1-6-klasi-ti-yak-povertaiemos-do-shkoli.html

А також Брошура для засвоєння уроку: ”Ментальне здоров’я дітей під час війни: поради батькам та опікунам” https://spilnoteka.org/broshura-mentalne-zdorovya-ditej-pid-chas-vijny-porady-batkam-ta-opikunam/

Інформація щодо реалізації Всеукраїнської програми ментального здоров’я липень 2023

Інформація щодо реалізації Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» у Ніжинській гімназії № 3 за жовтень 2023 року

Інформація щодо реалізації Всеукраїнської програми ментального здоров’я Ніжинської гімназії № 3 за листопад 2023 року

Як похвалити та дійсно підтримати дитину

У період стресових подій

Інформація щодо реалізації Всеукраїнської програми ментального здоров’я Ніжинської гімназії № 3 за січень 2024 року

Поради для стресостійкості

Щоб бути норм, треба звикнути, що деякі речі — теж норм, і не варто їх соромитися. Бережіть себе!

Ветерани відрізняються сильним братерським і сестринським духом, міцною ідентифікацією зі своєю спільнотою та схильністю більше довіряти тим, хто пройшов через війну. Тому підхід «рівний — рівному» є найкращим у питаннях надання підтримки.

Ветеранські хаби, організовані «своїми» і для «своїх», — це місця, де захисники і захисниці знайдуть розуміння їхніх потреб і проблем, можуть поділитися наболілим, а також отримати допомогу. На базі таких майданчиків працюють уже перевірені фахівці: психологи, юристи, волонтери, яким довіряє ветеранська спільнота і до яких варто звертатися. Коаліція ветеранських просторів — це об’єднання 26 ветеранських організацій у містах та областях України, які надають підтримку родинам військових і ветеранам.

Ветерани, а також їхні близькі можуть звернутися до Коаліції ветеранських просторів, аби отримати
– психологічну допомогу
– юридичну допомогу
– послуги з фізичної реабілітації
– освітні й тренінгові послуги
– послуги з профорієнтації, супровід з питань працевлаштування
Деякі простори також пропонують арт-терапію, групові зустрічі ветеранів та родин загиблих, підтримку у відкритті власної справи, допомогу в організації соціальних, культурно-просвітницьких дозвільних або ж патріотичних заходів.

Дізнайтеся про ветеранські простори у своєму регіоні, наявні послуги та заходи: vetprostory@gmail.com
Більше інформації про Коаліцію ветеранських просторів
facebook.com/vetprostory
t.me/koaliciyavetprostoriv
У колах «своїх людей» ветеранам може бути значно простіше знайти розуміння, поділитися наболілим, отримати інформацію, яка допоможе вирішити ту чи іншу проблему.

Адреса: Чернігівська обл., м.Ніжин, вул. Станіслава Прощенка 6-А, 16600
E-mail: nizhyngimn3@gmail.com
Телефон: (04631)7-19-13

© 2021 Ніжинська гімназія №3 Ніжинської міської ради Чернігівської області.
Сайт розроблений на засобами UiKit ліцензія GNU